Fietsen met GPS

Omdat ik veel fiets in zowel Nederland als in het buitenland heb ik een GPS aangeschaft. Een GPS is een erg handig hulpmiddel als je veel en lange afstanden fietst. Met een GPS kun je zien waar je bent, waar je heen moet bij een route, en waar je geweest bent. Je kunt eenvoudig een route plannen op de computer en deze invoeren op de GPS. Ook staan er erg veel fietsroutes op het internet die je kunt gebruiken. Ik heb een GPS die kaarten kan bevatten. Hierdoor kan de GPS je positie op de kaart laten zien op het schermpje.

De voordelen:

  • Minder kans om de weg kwijt te raken.
  • Je kunt makkelijk even van de route afwijken en deze later weer oppakken.
  • Je kunt een spoor met tracks maken en deze met anderen delen.
  • In de GPS kun je belangrijke posities opslaan zoals een hotel of camping.
  • Geen papieren kaart meer op de fiets en je hoeft je telefoon niet te gebruiken waardoor de batterij lang mee gaat.

Een paar nadelen:

  • Een goed GPS systeem kost geld (rond de 150 euro).
  • Je moet leren omgaan met het apparaat en dit kost tijd.
  • Het display is veel kleiner dan een papieren kaart.
  • De batterij moet dagelijks vervangen of opgeladen worden bij lange afstand routes.

Voor mij wegen de voordelen sterk op tegen de nadelen. De aanschafkosten zijn eenmalig en zodra je het gebruiken van een GPS onder de knie hebt geeft dit geen problemen meer. Ik nam sowieso al geen papieren kaart meer mee en mijn mobiele telefoon ging elke keer snel leeg waardoor ik niet meer bereikbaar was.

Lange afstanden fietsen

Ik heb een fiets met 7 versnellingen waarmee ik erg lange standen kan afleggen. Mijn fiets was duur in aanschaf maar ik fiets er al jaren met veel plezier mee. Ik heb een fietsverzekering afgesloten en ben daarom gedekt bij zowel schade als diefstal. Verder is een groot voordeel de pechhulp die bij mijn pakket zit inbegrepen. Ik heb al een keer pech gehad met mijn fiets en toen kwam binnen een uur een gecertificeerd monteur om mijn fiets ter plaatste te repareren. Ik kan je vertellen dat dit erg fijn is als je al een route van 50 kilometer gefietst hebt en graag nog naar huis wilt.

Heb jij weleens met een GPS gefietst en hoe beviel dit? Overweeg je een GPS te kopen, zorg dan dat je goed kijkt naar wat je allemaal wilt en dat de GPS aan alle eisen voldoet. Ga niet meteen voor de goedkoopste wat die missen soms wat opties!